Ammattilaiset auttavat äkillisen kriisin kohdatessa

Elämässä voi tapahtua monenlaisia yllättäviä tilanteita, jolloin tarvitaan kiireellistä apua. Hätäkeskus, terveydenhuollon ja sosiaalitoimen ammattilaiset sekä järjestöjen kriisipalvelut ovat apuna silloin, kun lasta, nuorta tai perhettä kohtaa äkillinen kriisi tai onnettomuus.

Henkeä uhkaavassa tilanteessa soita aina hätänumeroon 112.

Sosiaali- ja kriisipäivystys

Ympärivuorokautisesti järjestettävä sosiaalipäivystys auttaa, kun tarvitaan esimerkiksi lastensuojeluun, perhekriiseihin, perheväkivaltaan, elämänhallintaan, mielenterveyteen tai päihteisiin liittyvää kiireellistä apua. Sosiaalipäivystys toimii yhteistyössä terveydenhuollon päivystyksen, pelastustoimen, poliisin, hätäkeskuksen ja muiden viranomaisten kanssa.

Sosiaali- ja kriisipäivystyksen kiireellisiä tehtäviä ovat esimerkiksi:
  • äkilliset ja odottamattomat kriisitilanteet
  • lapsi jää ilman asianmukaista hoitoa tai on päihtyneen seurassa tai hoidossa
  • alaikäinen rikoksentekijänä tai päihtyneenä
  • vanhusten/vammaisten kotona pärjääminen
  • muut sosiaalisen hädän tilanteet, joissa tarvitaan välittömästi sosiaalityötä

Sosiaalipäivystys 24/7
puh. 040 726 6965


Lapin  turvakoti

Turvakotiin voi hakeutua, kun kokee lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa. Väkivallan ei tarvitse olla fyysistä, vaan se voi olla myös esimerkiksi henkistä, seksuaalista tai taloudellista väkivaltaa. Väkivalta voi alkaa nimittelynä, rajoittamisena tai ihmissuhteista eristämisenä, jolloin sitä voi olla vaikea tunnistaa väkivallaksi. Turvakotiin voi mennä yksin tai yhdessä lasten kanssa. Turvakodissa oleminen on aina maksutonta eikä sinne tarvitse lähetettä. 

Turvakodista saa ammatillista tukea, apua ja turvaa. Turvakoti on väliaikainen asuinpaikka, jossa oleminen vaihtelee asiakkaan tilanteesta riippuen.

Lähteentie 5, 96400 Rovaniemi
puh. 040 584 0021
24/7


Terveyskeskuksen päivystys

Ivalon terveyskeskuksessa on ympärivuorokautinen päivystys. Päivystävään sairaanhoitajaan ollaan yhteydessä vain ensiapua ja kiireellistä hoitoa vaativissa tilanteissa.

Päivystävä sairaanhoitaja 24/7
puh. 040 770 9187

SERI-tukipiste auttaa ja tukee seksuaaliväkivallan uhreja. SERI-tukipiste toimii Ivalon terveyskeskuksessa sekä Rovaniemellä Lapin keskussairaalassa.

Mielenterveyspäivystys

Lapin keskussairaalan mielenterveyspäivystys auttaa kiireellistä hoitoa edellyttävissä psyykkisissä sairauksissa, häiriöissä, kriiseissä tai mielenterveyden ongelmissa. Päivystyspuhelimessa annetaan ohjausta ja neuvontaa sekä tehdään hoidontarpeen arvioita. Puhelin palvelee myös omaisia, sidosryhmiä ja viranomaisia.

Mielenterveyspäivystyksen neuvonta- ja ohjauspuhelin 24/7
puh. 040 715 8400


Kriisiapu

Jokainen kriisin kohdannut on oikeutettu saamaan kriisiapua. Kriisiapua voi saada, kun itse kokee tarvitsevansa apua traumaattisen tilanteen käsittelyyn tai, kun joku viranomainen on suositellut hakeutumaan avun piiriin. Myös yllättävistä tai vaikeista elämäntilanteen muutoksista on hyvä jutella jonkun ulkopuolisen kanssa.

Kriisikeskus tarjoaa keskusteluapua vaikeissa elämäntilanteissa, odottamattoman, järkyttävän tapahtuman kohdatessa, erilaisissa elämänkriiseissä – tilanteissa, joissa omat selviytymiskeinot eivät riitä.

Mieli Ry:n Kriisipuhelin päivystää vuorokauden ympäri. Kriisipuhelin auttaa esimerkiksi silloin, jos elämäsi on juuri muuttunut ja sinun on paha olla, olet kokenut järkyttävän tapahtuman, sinulla on itsetuhoisia ajatuksia tai olet huolissasi läheisestäsi. Puhelimeen voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.

Mielenterveyspalvelut ja LKS:n mielenterveyspäivystys auttavat kriisitilanteissa ja tarjoavat keskustelutukea, neuvontaa sekä ohjausta. 

Inarin seurakunnan diakoniatyö tarjoaa keskusteluapua kaiken ikäisille sekä tukea ja neuvontaa monenlaisiin elämäntilanteisiin. Diakoniatyöntekijän kanssa voi keskustella esimerkiksi läheisen menetyksestä, terveydestä, ihmissuhteista tai taloudellisista asioista. Seurakunnassa toimii myös sururyhmä läheisensä menettäneille.
 
Kirkon keskusteluapu tarjoaa keskustelutukea päivittäin puhelimitse, chatissa ja nettikirjepalvelussa.
 

Suomen punainen risti on koonnut pienen tietopaketin "Toisen ihmisen auttaminen selviytymään kriisitilanteessa". Sivulta löytyy vinkkejä kriisin kohdanneen henkilön tukemiseen ja ammattiavun hakemiseen. Sivustolta löytyy myös opas lasten ja nuorten auttamiseen kriisitilanteessa.


Rikosuhripäivystys

Rikosuhripäivystys (RIKU) auttaa rikoksen uhreja, läheisiä ja rikoksen todistajia. Palveluihin kuuluu esimerkiksi neuvontaa, ohjausta ja tukea puhelimiste ja chatissä ja  tukihenkilötoimintaa. Nettisivuilta löytyy myös kattavasti hyödyllistä tietoa rikoksen uhreille ja läheisille. Palvelut ovat maksuttomia.

Rikosuhripäivystys palvelee suomeksi ma–pe klo 9–20
Puh. 116 006

Chatissa voi kysyä tai keskustella nimettömästi päivystäjän kanssa.
Chat on auki arkisin klo 9-15 ja lisäksi maanantai-iltaisin klo 17 19

Ota yhteyttä

Toiminnanohjaaja, puh. 040 669 5383
Piiskuntie 2, 99800 Ivalo (Inarin kunnantalo, 1 krs)


Surujärjestöjä - vertaistukea läheisen kuoleman kokeneille

Huoma - Henkirikoksen uhrien läheiset ry tarjoaa vertaistukea sekä neuvontaa henkirikoksessa läheisensä menettäneille

Käpy Lapsikuolemaperheet ry on vertaistukiyhdistys vanhemmille ja perheille, joiden lapsi on kuollut raskauden myöhäisessä vaiheessa, vauvana, lapsuudessa tai nuorena aikuisena

Nuoret Lesket ry on työikäisten leskien ja leskiperheiden vertaistukiyhdistys

Surunauha ry tarjoaa tukea läheisensä itsemurhan kautta menettäneille ja lisää tietoutta ja avoimuutta itsemurhista

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: