Pedagoginen satutuntisuunnitelma
Aisopos: Maalaishiiri ja kaupunkilaishiiri
Suunnitelmassa käytetty versiota iltasatu.org -sivustolta.
Tarinan alkua yksinkertaistettu seuraavasti: Olipa kerran maalaishiiri, jonka luokse tuli kylään hiiriserkku kaupungista. Se katseli pitkään ympäriinsä ja nyrpisti sitten nenäänsä. Jne.
Tarvitaan:
maalarinteippiä, tussi, aakkosia (P, E, L, T, O, H, I, R), tarinapohja (paperia), tarinapohjan kiinnitystarvikkeet, 2 hiirtä (piirrokset), värityskuvia maalaisruuista ja kaupunkiruuista, värikyniä, väritysalustoja, sinitarraa,tietokirjat: hiiristä, kaupungeista sekä maalta.
1. Kohtaaminen aulatiloissa
Jokainen lapsi tulee nähdyksi ja kohdatuksi, keskusteluyhteys syntyy.
Tullaan piiriin. Kysytään jokaisen osallistujan nimi ja kirjoitetaan maalarinteippiin ja annetaan jokaiselle laitettavaksi näkyville. Kerrataan nimiä muutaman osallistujan välein.
2. Toiminnan kautta kohti tarinan maailmaa
Puretaan hallitusti jännitystä ja ylimääräistä toimintatarmoa, annetaan esimakua tarinan maailmasta sekä aktivoidaan tai annetaan ymmärtämiseen tarvittavia taustatietoja.
Kerrotaan, että tänään kuullaan tarina maalaishiirestä ja kaupunkilaishiirestä.
Aakkosjumppa P-E-L-T-O-H-I-I-R-I
Katsotaan tietokirjasta kuvia hiiristä. Keskustellaan, kuka on nähnyt hiiriä ja missä. Katsotaan tietokirjoista kuvia myös kaupungista ja maaseudusta sekä keskustellaan maaseudun ja kaupungin eroista. Kuka on käynyt kaupungissa / maalla? Mitä on nähnyt? Millaista siellä on?
3. Satumadon kyydissä tarinatilaan
Tehdäänkin hiirijuna (samalla periaatteella kuin satumato).
4. Ennakointia ja osallisuutta
Ennustetaan sadun tapahtumia (kansi)kuvan ja nimen perusteella, ohjataan lapset tuottamaan kerronnassa tarvittavia elementtejä sekä voidaan vielä aktivoida tai antaa ymmärtämisessä tarvittavia taustatietoja.
Piirretään kaksi hiirtä ja kerrotaan, että toinen hiiristä asuu maalla ja toinen kaupungissa. Kysytään mitähän tarinassa voisi tapahtua, kun tiedetään nämä asiat.
Lapset värittävät valmiita kuvia erilaisista ruuista (kaupunkiruokia ja maalaisruokia), kiinnitetään ne alustalle hiirten ympärille.
5. Tarina jäsennysapuna kuvat, kysymykset ja kertaukset
Kerrottaessa helpotetaan tarinan seuraamista kuvin, kysymyksin ja kertauksin
Kysymyksiä:
Kohdassa, kun kaupunkilaishiiri astuu sisään maalaishiiren koloon, kysytään, mitähän seuraavaksi tapahtuu.
Kohdassa, kun kaupunkilaishiiri on tehnyt ehdotuksen maalaisserkulleen kaupunkiin muutosta, kysytään, mitä maalaishiiri vastaa.
Kohdassa, jossa hiiret saapuvat taloon, jossa kaupunkilaishiiren pesäkolo on ja näkevät keittiön, joka on täynnä ruokaa, kysytään, mitähän maalaishiiri ajattelee asiasta.
Kohdassa, jossa ruokakomeroon astuu joukko häliseviä ihmisiä, kysytään, mitä maalaishiiri tuumii asiasta.
Kohdassa, jossa kissa oli lopettanut jahtaamasta hiiriä, kysytään mitä maalaishiiri ajattelee.
1. kertaus siinä kohdassa, kun hiiret lähtevät yhdessä kaupunkiin.
2. kertaus kun tarina on kerrottu kokonaan.
6. Koko ryhmän yhteinen kuva patsailla tapahtumat aloittavasta kohdasta
Tehdään kuva, jossa hiiret lähtevät kaupunkiin. Tarvitaan pesäkolo, maalaishiiri ja kaupunkilaishiiri ja mahdollisesti kauemmas kaupungintaloja. Jos on iso lapsiryhmä paikalla, voidaan tehdä pesäkolon ympärille asioita, joita on maalla.