Pedagoginen satutuntisuunnitelma

Grimmin veljekset: Sammakkoprinssi

 

Suunnitelmassa käytetty versio sadusta on iltasatu.org -sivustolta. Tarinan alkua on yksinkertaistettu seuraavasti: Olipa kerran Wilhelmiina-niminen prinsessa, joka vietti paljon aikaa yksin ja leikki omia leikkejään linnan puutarhassa. Eräänä päivänä prinsessa oli heittelemässä kultaista palloaan puutarhassa…

Tarvittavat:

maalarinteippi, tussi, aakkoset (S, A, M, K, O, P, R, I, N), tietokirja sammakoista, kuva suihkulähteestä, värikynät, värityskuva: vesipisara, väritysalustat, tarinan hahmot: prinsessa, sammakko, kultapallo, suihkulähde, linnan elementtejä.

 

1. Kohtaaminen aulatiloissa

Jokainen lapsi tulee nähdyksi ja kohdatuksi, keskusteluyhteys syntyy. 

Tullaan piiriin. Kysytään jokaisen osallistujan nimi ja kirjoitetaan maalarinteippiin ja annetaan jokaiselle laitettavaksi näkyville. Kerrataan nimiä muutaman osallistujan välein.

Lasketaan osallistujat yhdessä: Montako meitä on?

Kerrataan säännöt.

 

2. Toiminnan kautta kohti tarinan maailmaa

Puretaan hallitusti jännitystä ja ylimääräistä toimintatarmoa, annetaan esimakua tarinan maailmasta sekä aktivoidaan tai annetaan ymmärtämiseen tarvittavia taustatietoja.

Aakkosjumppa: S-A-M-M-A-K-K-O-P-R-I-N-S-S-I 

Tietokirja: kuvia sammakoista. Keskustelua: Kuka on nähnyt? Missä? Onko joku pitänyt kädessä sammakkoa? Miltä se tuntui?

Kuva suihkulähteestä. Kuka tietää, mikä tämä on? Onko jonkun pihalla? Missä suihkulähteen voisi nähdä?

 

3. Satumadon kyydissä tarinatilaan

 

4. Ennakointia ja osallisuutta

Ennustetaan sadun tapahtumia (kansi)kuvan ja nimen perusteella, ohjataan lapset tuottamaan kerronnassa tarvittavia elementtejä sekä voidaan vielä aktivoida tai antaa ymmärtämisessä tarvittavia taustatietoja 

Tiedetään, että tässä tarinassa on sammakko, prinsessa ja suihkulähde. Mitähän tarinassa voisi tapahtua? Keskustellaan.

Jokainen lapsi saa väritettäväksi vesipisaran, joka liitetään esillä olevaan taustaan kiinnitettyyn suihkulähteen kuvaan (mahdollisesti sama kuin alussa lasten kanssa katsottu kuva).

Piirretään linnan elementtejä suihkulähteen ympärille.

 

5. Tarina; jäsennysapuna kuvat, kysymykset ja kertaukset

Kerrottaessa helpotetaan tarinan seuraamista kuvin, kysymyksin ja kertauksin 

Kysymyksiä:

Kohdan ”Wilhelmiina kurotti kädellään kohti palloa, mutta se vajosi pinnan alle hänen ulottumattomiinsa.” jälkeen kysytään, mitä Wilhelmiina tekee.

Kohdan ”Mutta en välitä kultarahasta. Mutta jos lupaat olla ystäväni ja leikkiä kanssani, haen sinulle pallosi.” jälkeen kysytään, mitä Wilhelmiina tekee.

Kohdan ” – Odota, odota, huusi sammakko. Ota minut mukaasi leikkimään! jälkeen kysytään, mitä Wilhelmiina tekee.

Kohdan ”Mutta prinsessa ei kuunnellut vaan juoksi yksin kotiinsa! jälkeen kysytään, toimiko Wilhelmiina reilusti? Miksi Wilhelmiina toimi näin.

Kohdan ”Wilhelmiina kertoi isälle, mitä suihkulähteellä oli tapahtunut.” jälkeen kysytään, mitähän isä tekee tai sanoo Wilhelmiinalle.

Kohdan ”Mutta kun hänen huulensa hipaisivat sammakon kosteaa poskea, tapahtui jotain merkillistä.” jälkeen kysytään, mitä tapahtuu seuraavaksi.

1. kertaus kohdan ” Wilhelmiina katsoi ympärilleen nähdäkseen mistä ääni tuli, muttei nähnyt muita kuin pienen sammakon.”

2. kertaus kun tarina on kerrottu kokonaan.

 

6. Koko ryhmän yhteinen kuva patsailla tapahtumat aloittavasta kohdasta

Tehdään kuva kohdasta, jossa on prinsessan kultainen pallo vierähtää suihkulähteen uumeniin ja sammakko tulee tarjoamaan apuaan. Tarvitaan prinsessa, kultapallo, suihkulähde ja sammakko. Jos lapsia on paljon, niin voidaan tehdä linnan torneja ja muureja,

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: