Elintarvikevalvonta
Elintarvikevalvonnan tehtävänä on turvata elintarvikkeiden terveydellinen laatu.
Valvonta kattaa elintarvikkeiden valmistuksen, varastoinnin, kuljetuksen, myynnin, käsittelyn ja tarjoilun.
Käytännön valvontatyön toteuttavat kunnan terveydensuojelutarkastajat tarkastamalla elintarvikehuoneistoja ja elintarvikkeita. Tarkastuskäynneillä elintarvikevalvojat tarkastavat muun muassa yrityksen yleistä hygieniatasoa, elintarvikkeiden lämpötiloja ja pakkausmerkintöjä. Ruokavirasto laatii ohjeet kunnille valvontatulosten arviointiin.
Valvontatietojen julkaisemisella pyritään lisäämään valvonnan läpinäkyvyyttä sekä antamaan kuluttajille tietoa valintojensa tueksi. Tavoitteena on myös lisätä elintarvikevalvonnan tunnettavuutta ja vaikuttavuutta. Elintarvikealan yrityksille avautuu samalla mahdollisuus kertoa kuluttajille, että oma toiminta on kunnossa.
Myös toiminnanharjoittajat itse valvovat toimintaansa omavalvonnalla. Elintarvikevalvonta puolestaan valvoo ja ohjaa omavalvontaa.
Lisätietoa elintarvikevalvonnasta löydät Elintarvikelaista (297/2021), Ruokavirastosta sekä Inarin kunnan ympäristöyksikön valvontasuunnitelmasta vuodelle 2021. Valvontasuunnitelma päivitetään ja hyväksytään vuosittain.
Elintarvikealan toimijan on tehtävä ilmoitus elintarviketoiminnasta toiminnan rekisteröintiä varten toimivaltaisen valvontaviranomaisen tarjoamaan sähköiseen palveluun tai toimitettava tiedot muulla tavoin toimivaltaiselle valvontaviranomaiselle viimeistään neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai olennaista muuttamista. Lisäksi toiminnan keskeyttämisestä ja lopettamisesta on viivytyksettä tehtävä ilmoitus toimivaltaiselle valvontaviranomaiselle.
Edellä 1 momentissa tarkoitettua ilmoitusta ei tarvitse kuitenkaan tehdä, jos toiminta ja siihen liittyvät riskit ovat vähäisiä ja:
1) elintarviketoiminta tapahtuu samassa huoneistossa kuin toimijan harjoittama muu elinkeinotoiminta;
2) kyseessä on yksityinen henkilö; tai
3) toimintaa ei voi pitää elinkeinon harjoittamisena.
Toimivaltainen valvontaviranomainen käsittelee ilmoituksen ja tallentaa tiedot elintarviketoiminnan rekisteröinnistä ympäristöterveydenhuollon keskitettyyn toiminnanohjaus- ja tiedonhallintajärjestelmään ja ilmoittaa toimijalle tietojen tallentamisesta sähköisesti tai muulla vastaavalla tavalla. Ruokavirasto antaa tarkemmat määräykset tietojen tallentamisesta.
Hyväksytty elintarvikehuoneisto
Elintarvikealan toimijan, jonka harjoittamalta elintarviketoiminnalta eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 853/2004 4 artiklan 2 kohdan mukaan edellytetään elintarvikehuoneiston hyväksymistä, on poiketen siitä, mitä 10 §:ssä säädetään, haettava toimivaltaiselta valvontaviranomaiselta elintarvikehuoneiston hyväksymistä ennen toiminnan aloittamista tai olennaista muuttamista. Lisäksi toiminnan keskeyttämisestä ja lopettamisesta on viivytyksettä tehtävä ilmoitus toimivaltaiselle valvontaviranomaiselle.
Vähäriskisestä elintarvikemyynnistä tai -tarjoilusta ei tarvitse tehdä ilmoitusta elintarvikevalvontaan silloin, kun toimija on yksityinen henkilö tai toimintaa ei voida pitää elinkeinon harjoittamisena. Tällainen toiminta on tyypillisesti satunnaista ja käsiteltävien elintarvikkeiden määrät ovat pieniä kuten esim. elintarvikemyynti koulujen myyjäisissä, seurakunnan kahvitilaisuus tai urheiluseuran makkaranpaisto paikallisottelussa. Ilmoitus tulee kuitenkin tehdä, mikäli toiminta ei ole vähäriskistä (esim. raakalihavalmisteiden myyminen, sushin valmistaminen ja myynti, kylmäsavustetun, tyhjiöpakatun kalan myynti). Ilmoittaa voi vapaamuotoisesti, esimerkiksi sähköpostilla. Mikäli et ole varma onko toiminta vähäriskistä, ota yhteys elintarvikevalvontaan.
Elintarvikkeita myytäessä ja tarjoiltaessa tulee huomioida mm. säilytyslämpötiloille, myyntiolosuhteille ja pakkausmerkinnöille asetut lainsäädännön vaatimukset. Ruokaviraston ulkomyyntiohjeessa käsitellään elintarvikkeiden säännöllistä ja tilapäistä käsittelyä, myyntiä ja tarjoilua koskevaa lainsäädäntöä ja sen soveltamista ulkotiloissa. Ohje koskee myös ulkomyyntiin verrattavaa toimintaa sisätiloissa, esimerkiksi hedelmien, marjojen ja sienten myyntiä kauppakeskusten käytävillä.
Liikkuva elintarvikehuoneisto – Ammattimainen toiminta
Liikkuvalla elintarvikehuoneistolla tarkoitetaan siirrettävää tai väliaikaista tilaa, kuten liikkuvaa kioskia, myyntivaunua, telttakatosta, kojua tai muuta liikkuvaa laitetta. Liikkuvan elintarvikehuoneiston kanssa kierretään eri paikkakunnilla ja toiminta on ammattimaista.
Liikkuvasta elintarvikehuoneistosta on tehtävä ilmoitus pääsääntöisesti sille viranomaiselle, jonka alueella toiminta aloitetaan. Toimijan on tiedotettava elintarvikkeiden myynnistä ja muusta käsittelystä ilmoitetussa elintarvikehuoneistossa niiden kuntien valvontaviranomaisille, joiden alueella toimintaa harjoitetaan. Tiedon on oltava valvontaviranomaisella viimeistään neljä arkipäivää ennen ilmoitetun toiminnan aloittamista. Tiedottamisen voi hoitaa esim. tiedotus liikkuvasta elintarvikehuoneistosta -lomakkeella.
Valmiiksi pakatut elintarvikkeet on varustettava elintarvikelain ja sen säädösten mukaisin pakkausmerkinnöin. Myyntipisteessä on oltava toimijan nimi yhteystietoineen sekä Oiva-raportti selvästi asiakkaiden nähtävissä.
Omavalvonta
Elintarvikealan ja kontaktimateriaalialan toimijalla on oltava järjestelmä, jonka avulla toimija tunnistaa ja hallitsee toimintaansa liittyvät vaarat ja varmistaa, että toiminta täyttää elintarvikesäännöksissä asetetut vaatimukset. Toimijan on kirjattava omavalvonnan tulokset riittävällä tarkkuudella.
Elintarvikealan toimijan tuodessa eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 853/2004 8 artiklassa tarkoitettujen salmonellaa koskevien erityistakuiden piiriin kuuluvia elintarvikkeita Euroopan unionin toisesta jäsenvaltiosta Suomeen, omavalvontaan on sisällyttävä kyseisiä elintarvikkeita koskeva näytteenotto- ja tutkimussuunnitelma salmonellan varalta.
Hygieniapassi
Pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita elintarvikehuoneistossa käsittelevällä henkilöllä on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava Ruokaviraston hyväksymän mallin mukainen hygieniapassi, jos hän on työskennellyt pakkaamattomien helposti pilaantuvien elintarvikkeiden käsittelyä edellyttävissä tehtävissä vähintään kolme kuukautta.
Rekisteröity alkutuotanto
Alkutuotannon toimijan on tehtävä ilmoitus elintarvikkeiden alkutuotannosta toiminnan rekisteröintiä varten toimivaltaisen valvontaviranomaisen tarjoamaan sähköiseen palveluun tai toimitettava tiedot muulla tavoin toimivaltaiselle valvontaviranomaiselle viimeistään neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai olennaista muuttamista. Lisäksi toiminnan keskeyttämisestä ja lopettamisesta on viivytyksettä tehtävä ilmoitus valvontaviranomaiselle.
- maidon- ja munantuotanto
- lihakarjan kasvatus
- kalastus ja kalanviljely
- kasvisten, hedelmien, viljan ja sienten viljely
- hunajantuotanto
- luonnonvaraisten marjojen ja sienten keräily
- metsästys Luonnovaraisen riistan myynti
Toimijoiden tulee tutkituttaa käytettävä talousvesi, jos käytössä on oma kaivo.
Ruokamyrkytys tarkoittaa elintarvikkeesta tai juomavedestä johtunutta sairastumista.
Ruokamyrkytyksestä aiheutuvia yleisiä oireita ovat mm. pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu, ripuli ja kuumeilu. Oireet ilmenevät 2-12 tunnin jälkeen ruokamyrkytyksen aiheuttaneen tuotteen nauttimisesta. Ruokamyrkytyksen syynä on yleensä elintarvikkeiden riittämätön kuumennus, liian hidas jäähdytys, säilytys liian lämpimässä tai puhtauden laiminlyönti.
Jos epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen, ilmoita siitä mahdollisimman nopeasti terveydensuojelutarkastajalle tai virka-ajan ulkopuolella terveyskeskukseen.
Yrityksen tulee ilmoittaa ruokamyrkytysepäilystä välittömästi terveystarkastajalle.
Sekä yritykset että kuluttajat voivat tehdä ns. sairastumisilmoituksen Ympäristöterveydenhuollon sähköisen ilmoituspalvelu, Ilpan kautta:
Ympäristöterveydenhuollon sähköinen ilmoituspalvelu