Lapsiin kohdistuva väkivalta

Turva10

Turva10 on Ensi- ja turvakotien liiton työkalu avuksi turvallisuudesta puhumiseen lasten ja nuorten kanssa. Työkalu on suunnattu kaikille ammattilaisille, jotka kohtaavat lapsia, nuoria ja perheitä työssään. Turva10 tukee keskustelua silloin, kun lapsi ja työntekijä puhuvat turvallisuuden ja turvattomuuden kokemuksista. Työkalu on kehitetty sopivaksi eri ikäryhmille. Turva10 sisältää 10 kysymystä, jotka mahdollistavat ja helpottavat lapsen kokemuksista keskustelemisen positiivisen kautta. 

Turva10 välineet saa käyttöön maksuttoman perehdytyksen jälkeen. Perehdytykseen sisältyy tietoa turvallisuudesta osana hyvinvointia ja lähisuhdeväkivallasta ilmiönä, käytännön harjoitteita ja pohdintatehtäviä. Verkossa tapahtuvaan perehdytykseen on hyvä varata aikaa noin 2 tuntia. Sen voi tehdä myös yhdessä esimerkiksi tiimin tai työparin kanssa. Perehdytys on avoin ja sen voi suorittaa milloin vain. Perehdytykseen pääsee suoraan tästä linkistä.

Barnahus -malli ja materiaalit

Barnahus - Lapsiin kohdistuvien väkivaltaepäilyjen tutkinta, tuki ja turva -materiaalit auttavat lasten ja nuorten kanssa työskenteleviä tunnistamaan lapsiin kohdistuvan väkivallan eri muotoja. Sivustolta löytyy esimerkiksi viidestä kysymyksestä koostuva testi, joka auttaa pohtimaan, mikä kaikki itse asiassa on väkivaltaa. Sivusto tarjoaa hyödyllistä tietoa ja ohjaa materiaalin äärelle oppimaan aiheesta enemmän.

Toimintaohje ammattilaisille lapseen tai nuoreen kohdistuvan väkivaltaepäilyn tilanteisiin (pdf-tiedosto, avautuu uuteen ikkunaan)

Lapsiin ja nuoriin kohdistuva väkivalta - perehdytyspaketti sosiaalityöntekijöille (pdf-tiedosto, avautuu uuteen ikkunaan)


Marak-ryhmä

MARAK on vakavan parisuhdeväkivallan riskinarvioinnin ja uhrin auttamisen moniammatillinen menetelmä. Inarissa toimii MARAK-työryhmä, joka kokoaa alueella toimivat uhrin auttamiseksi työskentelevät viranomaiset ja järjestötahot yhteen ja koordinoi uhrille annettavaa tukea. Työskentelyn pohjana on systemaattinen väkivallan riskinarviointi. Mikäli riski on kohonnut, moniammatillinen työryhmä auttaa uhria laatimalla suunnitelman uhrin turvallisuuden parantamiseksi. Inarin työryhmään kuuluu edustus poliisista, rikosuhripäivystyksestä, sosiaali- ja terveyspalveluista, Inarin seurakunnasta sekä Sámisosterista.

MARAK on tarkoitettu henkilöille, jotka kokevat parisuhdeväkivaltaa tai elävät sen uhan alla. Parisuhdeväkivalta voi olla fyysistä, henkistä tai seksuaalista. MARAKin avulla voidaan käsitellä myös kunniaväkivaltatapauksia. Väkivallan harjoittaja voi olla nykyinen tai entinen puoliso tai seurustelukumppani.

MARAK-työskentelyyn ohjaudutaan muiden palveluiden, esimerkiksi sosiaalipalveluiden, turvakodin, neuvolan, terveyskeskuksen, poliisin tai rikosuhripäivystyksen kautta.

Työskentelyn eteneminen:

  1. Uhri ilmoittaa ammattilaiselle tai viranomaiselle kokemastaan väkivallasta tai sen uhasta / väkivalta tai sen uhka tulee esille keskustelussa ammattilaisen kanssa (esimerkiksi neuvolassa tai sosiaalitoimistossa).
  2. Uhri keskustelee tilanteestaan luottamuksellisesti ammattilaisen tai viranomaisen kanssa. Keskustelun aikana täytetään riskinarviointilomake.
  3. Jos väkivallan korkean riskin uhka täyttyy, tapaus ohjataan uhrin suostumuksella paikallisen MARAK -työryhmän käsiteltäväksi olemalla yhteydessä työryhmän sihteeriin. Uhrin kanssa täytetään suostumuslomake. Inarin MARAK-työryhmän sihteeri on vs. sosiaalityöntekijä Tytti Kyrö.
  4. Työryhmän sihteeri kutsuu moniammatillisen ryhmän koolle. Työryhmä laatii uhrille turvasuunnitelman. Uhri saa tukihenkilön prosessin ajaksi.

 

Lomakkeet

 

Yhteystiedot

Marak-työryhmän sihteeri
Vs. sosiaalityöntekijä Tytti Kyrö
puh. 040 154 7616


Huoneentaulu ja esite

Väkivaltatyön huoneentauluun on koottu järjestöjen palveluita, jotka tarjoavat apua ja tukea lähisuhdeväkivallan käsittelyyn. Huoneentaulu toimii työvälineenä ammattilaisille ja samalla tarjoaa tietoa palveluista väkivallan uhrille, läheiselle ja tekijälle.

Apua lähisuhdeväkivaltaan -esitteeseen on koottu tarpeellista tietoa lähisuhdeväkivallan uhrille, läheiselle ja tekijälle. Esite on saatavilla esimerkiksi neuvolassa, sosiaalitoimistossa, mielenterveystoimistossa ja terveyskeskuksessa.

Lapin ensi- ja turvakodilla on lähisuhdeväkivaltaan liittyvää materiaalia myös saamenkielillä. Saamenkieliset esitteet, kortit ja kirjanmerkit voit ladata väkivallasta selviytyminen -sivulta (löytyvät sivun alhaalta).

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: