Nepsy-palveluita Lapin alueella

 

Lapin digiNepsy-klinikka

Lapin digiNepsy -klinikka tarjoaa erilaisia etäpalveluita sekä tietoa, materiaaleja ja välineitä neurokirjon henkilöille, heidän läheisille ja ammattilaisille. Osassa etäpalveluita voi asioida anonyymista ja osa palveluista vaatii henkilökohtaisen kontaktin.

Klinikan palveluihin kuuluu etävastaanottopalvelut, etäkonsultaatio sekä ryhmävalmennukset, joihin voi osallistua etänä. Lisäksi digiNepsy -klinikan sivustolta löytyy kattava tieto- ja materiaalipankki, joka on vapaasti käytettävissä.

Nepsy-chat auttaa neuropsykiatriaan ja arjen pulmiin liittyvissä kysymyksissä. Chatissa autetaan sekä nuoria, vanhempia että ammattilaisia. Nepsy-chat palvelee joka torstai klo 15-17. Syksyllä 2024 on saatavilla pohjoissaamenkielistä ja kulttuurinmukaista palvelua joka kuukauden 2. ja 4. torstai (22.8., 12.9., 26.9., 10.10., 24.10., 14.11., 28.11. ja 12.12.). Keskusteleminen chatissä on nimetöntä. Mikäli asia edellyttää henkilötietoja, henkilökunta auttaa asiakasta tunnistautumaan suomi.fi palvelun kautta.


Kolpeneen autismikuntoutus

Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskuksella toteutetaan autismikuntoutusta. Autismikuntoutusjaksolla ohjataan perhettä lapsen yksilöllisten tarpeiden mukaan kommunikaation tukemiseen, toiminnan ohjaukseen ja kuvien käyttöön. Kuntoutuksen kesto on 12 vuorokautta. Kuntoutuskeskuksessa toimii kuntoutusluokka, jossa käyvät kuntoutusjaksolla olevat kouluikäiset lapset ja nuoret. Alle oppivelvollisuusikäisille järjestetään ohjattua kuntouttavaa ryhmätoimintaa. Lisätietoja autismikuntoutuksesta saa soittamalla Kolpeneen sosiaalityöntekijälle.

Kolpeneen kuntoutusohjaus- ja kommunikaatiopalvelut

Kolpeneen kuntoutusohjaus- ja kommunikaatiopalveluihin kuuluu mm. neuropsykiatrista valmennusta sekä sopeutumisvalmennusta puhe- ja kuulovammaisille sekä neuropsykiatrisen kirjon asiakkaille (esimerkiksi autismin kirjo, ADHD, ADD, Tourette). Palvelut on tarkoitettu henkilöille, joilla ilmenee toiminnanohjauksen vaikeuksia, sosiaalisen vuorovaikutuksen ja kommunikaation ongelmia sekä haastavaa käyttäytymistä. Asiakkailla ei välttämättä ole kehitysvammaa. Lisätietoa kuntoutusohjaus- ja kommunikaatiopalveluista saa ottamalla puhelimitse yhteyttä Kolpeneen kuntoutussuunnittelijaan.

Ota yhteyttä

Kolpeneen yhteystiedot löytyvät Lapin hyvinvointialueen verkkosivuilta, klikkaa alta.

Kuntoutusohjaus- ja kommunikaatipalvelut (lapha.fi)

Autismikuntoutus (lapha.fi)


Laku- ja Oma väylä -kuntoutukset

Laku-perhekuntoutus ja Oma väylä -kuntoutus ovat Kelan kustantamaa moniammatillista kuntoutusta neuropsykiatrisen diagnoosin saaneelle lapselle tai nuorelle. Inarin kunnan alueella kuntoutusta toteuttaa Coronaria.

Laku-perhekuntoutus on suunnattu 5-15-vuotiaalle lapselle tai nuorelle ja hänen perheelleen. Lapsen diagnoosina voi olla ADHD, ADD, autismikirjon häiriö tai Touretten oireyhtymä. Kuntoutus jalkautuu perheen arkeen ja perustuu tiiviiseen yhteistyöhön asiakasperheen kanssa. Kuntoutuksesta saa esimerkiksi lapsen kasvuun liittyvää tietoa ja konkreettisia apukeinoja kotiin, päiväkotiin tai kouluun, tukea vanhemmuuteen ja perheen vuorovaikutukseen ja harjoitusta arjen taitoihin. Laku-perhekuntoutus kestää 1,5 vuotta ja siihen kuuluu tapaamisia lapsen, vanhempien ja koko perheen kanssa, yhteispalavereja koulun tai varhaiskasvatuksen kanssa sekä kaksi kuntoutusviikonloppua kylpylähotellissa.

Oma väylä -kuntoutus on suunnattu neuropsykiatrisen diagnoosin saaneelle 16–29-vuotiaalle nuorelle tai aikuiselle. Kuntoutukseen voi hakea nuori, jolla on diagnosoitu autismikirjon diagnoosi (myös Asperger) tai aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD tai ADD). Oma väylä -kuntoutuksen tavoitteena on tukea nuorta arjessa, sosiaalisissa suhteissa, opinnoissa tai työelämässä. Oma väylä -kuntoutuksessa pyritään muun muassa vahvistamaan asiakkaan itsetuntoa ja löytämään voimavaroja, harjoittamaan vuorovaikutustaitoja, tukemaan opiskelu- ja työelämävalmiuksia sekä tarjoamaan vertaistukea. Oma väylä -kuntoutus kestää noin 12 kuukautta ja sen aikana järjestetään yksilö- ja ryhmätapaamisia, tapaamisia läheisten kanssa sekä seurantatapaamisia.

Hakeakseen Laku- tai Oma väylä -kuntoutukseen hakija tarvitsee lääkärin B-lausunnon. Lausunnon voi hakea hoitavalta lääkäriltä tai esimerkiksi koululääkäri tai lastenpsykiatri voi kirjoittaa lähetteen. Kuntoutukseen haetaan Kelan kautta lomakkeella, jonka liitteeksi laitetaan lääkärin B-lausunto. Kela tekee päätöksen kuntoutukseen pääsystä ja on yhteydessä sekä asiakkaaseen että kuntoutuksen järjestäjään (Coronaria).

Usein kuntoutuksen tarve tulee esille esimerkiksi koulussa, oppilas- tai opiskeluhuollossa tai sosiaalipalveluissa. Tällöin perheen ja nuoren kanssa työskentelevät ammattilaiset voivat olla apuna kuntoutukseen hakeutumisessa ja mukana yhteisissä tapaamisissa tai palavereissa.

Print icon Tulosta sivu
Jaa tämä sivu: