Lähisuhdeväkivalta
Lähisuhdeväkivalta
Apua ja tukea lähisuhdeväkivaltaan
Lähisuhdeväkivalta voi koskettaa jokaista jossain elämän vaiheessa. Väkivalta usein yllättää, koska tekijänä on läheinen ihminen. Väkivallan jatkuessa teot normalisoituvat osaksi arkea ja avun pyytäminen voi olla hankalaa häpeän, syyllisyyden ja pelon tunteiden vuoksi. Kaikissa perheissä riidellään, mutta normaaliin riitelyyn ei kuulu väkivalta tai sen pelko. Sekä uhrilla, tekijällä että läheisellä on oikeus saada apua.
Lähisuhdeväkivallan muotoja ovat muun muassa henkinen, fyysinen, taloudellinen, seksuaalinen ja uskonnollinen. Jokaisella ihmisellä on oikeus fyysiseen koskemattomuuteen. Lähisuhdeväkivallalla tarkoitetaan myös väkivaltaa, jossa henkilöt eivät enää ole läheisessä suhteessa. Voit lukea lisää väkivallan muodoista esimerkiksi Apua ja tukea lähisuhdeväkivaltaan -esitteestä (pdf. avautuu uuteen välilehteen).
Lähisuhdeväkivalta harvemmin loppuu itsestään, vaan pahenee vuosien saatossa. Väkivallan tekijä syyllistää uhriaan väkivallasta, mutta myös hyvittelee tekojaan lahjoilla, kauniilla eleillä, sanoilla tai muuten huomioida väkivallan uhria positiivisella tavalla.
Apua lähisuhdeväkivaltaan on saatavilla, niin uhrille kuin tekijällekin. Tärkeintä on ettei jää yksin asian kanssa. Voit ottaa lähisuhdeväkivallan puheeksi kenen tahansa ammattilaisen kanssa tai jätä yhteydenottopyyntö Pyydä Apua! -napin kautta. Löydät palveluja ja auttavia tahoja listattuna alta sekä esimerkiksi väkivaltatyön huoneentaulusta (pdf. avautuu uuteen välilehteen)
Akuutissa hädässä soita 112
Omalla paikkakunnalla tai Lapin alueella apua tarjoavat
-
-
-
Yksilöille, pariskunnille, yli 13-vuotiaille nuorille ja 7-12 vuotiaille lapsille
-
- Turvakoti Rovaniemellä
- apua ympäri vuorokauden kohdattuasi perhe- tai lähisuhdeväkivaltaa
-
- Rikosuhripäivystys -RIKU
- Toimipiste: Piiskuntie 2, 99800 Ivalo (Inarin kunnantalo, 1 krs.)
- Toiminnanohjaaja, puh. 040 669 5383
- SERI-tukipiste seksuaaliväkivallan uhreille
- Yli 18-vuotiaille seksuaaliväkivaltaa kohdanneille. 16-18 -vuotiaat seksuaaliväkivaltaa kohdanneet uhrit hoidetaan Rovaniemen SERI-tukikeskuksessa ja alle 16- vuotiaat Rovaniemen lastentautien päivystyksessä.
- Käyntiosoite: Ivalon terveyskeskus, Sairaalantie 15, 99800 Ivalo.
- Päivystyspuhelin 24 tuntia/ vuorokausi: 040 770 9187
- Perheiden sosiaalipalvelut ja lastensuojelu
- Mielenterveystoimisto
- Ajanvarausnumero puh. 040 653 0688, soittoaika arkisin kello 12 - 13
- MARAK- moniammatillinen riskinarviointi toimii Inarissa. MARAK kokoaa alueella toimivat uhrin auttamiseksi työskentelevät viranomaiset ja järjestötahot yhteen ja koordinoi uhrille annettavaa tukea. MARAKissa tehdään systemaattista väkivallan riskinarviointia ja mikäli riski on kohonnut, niin moniammatillinen työryhmä, joka koostuu viranomaisista ja järjestötahoista, auttaa uhria.
Valtakunnallisia palveluita ovat mm.
- Ensi- ja turvakotien liiton Nettiturvakoti
- Auttaa väkivallan kaikkia osapuolia tarjoamalla tietoa, keskusteluapua sekä tarinoita perhe- ja lähisuhdeväkivallasta ja siitä selviytymisestä.
- Nollalinja
- ilmainen auttava puhelin kaikille, jotka ovat kokeneet henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai väkivallan uhkaa läheisessä ihmissuhteessaan
- Naistenlinja
- auttaa väkivaltaa kokeneita naisia, tyttöjä ja heidän läheisiään.
- Miessakit ry -Väkivaltaa kokeneet miehet
- tarjoaa apua henkistä tai fyysistä väkivaltaa kotona tai kadulla kokeneille miehille.
- Miessakit ry -Lyömätön linja
- Tarjoaa apua väkivaltaa läheisiään kohtaan käyttäneille miehille.
- Naisenväkivalta
- Tukea, toivoa ja tarinoita liittyen naisen väkivallan, aggression ja itsehillinnän aiheisiin