Mielenterveys ja päihteet
Mielenterveys ja päihteet
Mielenterveyspalvelut
Mielenterveyspalvelut palvelevat kuntalaisia erilaisissa kasvuun ja kehitykseen, ihmisten välisiin suhteisiin ja psyykkiseen hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Käsiteltäviä asioita voivat olla esimerkiksi lasten ja nuorten käyttäytymiseen liittyvät ongelmat, parisuhteen kriisit, oman elämän valintoihin liittyvät kysymykset, yksinäisyyden ja ahdistuksen tuntemukset, psyykkiset sairaudet ja päihdeongelmat.
Mielenterveyspalvelut toimivat yhteistyössä eri tahojen kanssa, kuten varhaiskasvatuksen, koulujen ja sosiaali- ja terveyspalveluiden kanssa. Psykiatrin vastaanotto on noin kerran kuukaudessa. Mielenterveyspalvelut ovat maksuttomia.
Uvjj – Uvjâ – Uvja on saamelainen psykososiaalisen tuen yksikkö. Se tarjoaa saamelaiskulttuurin mukaisia ja saamenkielisiä mielenterveyspalveluita matalla kynnyksellä – neuvoa, tukea ja kriisityötä omalla äidinkielellään (pohjoissaame, inarinsaame, koltansaame, suomi). Palvelu on maksutonta.
Ota yhteyttä
Mielenterveystoimisto, puh. 040 653 0688
soittoaika ma-pe klo 12-13
Piiskuntie 2, 99800 Ivalo (Inarin kunnantalo 1. krs.)
Mielenterveyspalveluiden vastaanotto (lapha.fi)
Uvjj – Uvjâ – Uvja
puh. 040 663 8882
arkisin klo 8-16
LKS Mielenterveyspäivystyksen neuvonta- ja ohjauspuhelin
puh. 040 715 8400
avoinna ympäri vuorokauden
Mielenterveyspäivystys (lapha.fi)
Tukea mielen hyvinvointiin
-
Mielenterveystalosta apua mielenhyvinvointiin, omahoito-ohjelmia, nettiterapioita.
-
Nuorten mielenterveystalo tarjoaa nuorille ja heidän vanhemmilleen suunnattua tietoa ja oma-hoito-ohjelmia.
-
Suomen mielenterveys ry mieli tarjoaa keskusteluapua kriiseihin ja vaikeisiin elämäntilanteisiin, erilaisia vertaistukiryhmiä, tietoa mielenterveydestä ja mielenterveyttä tukevia harjoituksia.
-
Mikä meidän vanhempia vaivaa? -käsikirja lapsille ja nuorille, joiden äidillä tai isällä on mielenterveyden ongelmia
-
Miten autan lastani? -opas vanhemmille, joilla on mielenterveyden ongelmia
-
Mielenterveysomaisten keskusliitto - FinFami
-
Äimä ry tarjoaa tietoa ja vertaistukea äitien ja raskaana olevien masennuksesta
-
Miessakit ry tarjoaa apua isille masennusoireisiin ja niiden kohtaamiseen perheessä
Päihdepalvelut
Päihdepalvelut auttavat kaikissa päihteisiin ja riippuvuuksiin liittyvissä ongelmissa. Päihdepalveluiden tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihteiden ongelmakäyttöä ja siihen liittyviä terveydellisiä, sosiaalisia ja taloudellisia haittoja. Olet saattanut jo itse miettiä omaa päihteiden käyttöä tai jotain riippuvuutta, esimerkiksi rahapeleihin, joku läheisistäsi on huomauttanut asiasta sinulle tai olet huolissasi läheisestäsi. Päihdetyöntekijään voi olla itse yhteydessä tai jättää soittopyynnön jonkun ammattilaisen kautta.
Ota yhteyttä
Päihdetyöntekijä
puh. 040 835 8025
Lapin ensi- ja turvakoti
Ensikoti Talvikista ja Avopalveluyksikkö Tuuliasta saa maksutonta tukea päihteettömyyteen odotus- ja vauva-aikana. Palveluista saa tukea päihteettömänä pysymiseen jo raskausaikana sekä lapsen ollessa pieni. Talvikkiin tai Tuuliaan voi tulla neuvolan, äitiyspoliklinikan, sosiaalitoimen tai mielenterveys- ja päihdepalvelujen ohjaamana. Työntekijöihin voi ottaa myös itse yhteyttä.
Mettäterapija
Sámisoster ry järjestää Mettäterapija-hankkeessa luontoa hyödyntävää päihdetyötä. Toiminta on suunnattu päihdeongelmaisille ja heidän läheisilleen Saamelaisalueella. Toimintaan kuuluu esimerkiksi kohtaamispaikkoja, toimintapäiviä ja leirejä.
Ota yhteyttä
Sámisoster päihdetyöntekijä
puh. 040 156 3357
Hyödyllisiä linkkejä
-
Pikkutöppöset - tietoa ja tukea tupakoinnin ja muiden nikotiinivalmisteiden lopettamiseen raskaus- ja pikkulapsiaikana.
-
Irti huumeista ry tarjoaa valtakunnallisia vertais- ja ammattitukipalveluita huumeita käyttävien läheisille, toipuville ja huumeita käyttäville.
-
Ehyt ry tarjoaa mm. tietoa päihde- ja peliongelmien ehkäisystä ja maksutonta päihdeneuvontaa.
-
Miten huolehdin lapsistani? -käsikirja vanhemmille, joita oma päihteiden käyttö askarruttaa.