Inarin kunnan päivitetyllä nuorten työpajatoiminnalla halutaan poistaa kynnykset matkalla työelämään – yhteistyötä työnantajien ja nuorten lähipiirin kanssa lisätään
20.08.2024
Inarin kunnan Viestintäpajalla puhaltavat uudet tuulet, kertoo heinäkuussa aloittanut uusi vastaava työpajaohjaaja Iira Maunula:
’’Nykyisen nuorille suunnatun mediapainotteisen viestintäpajan rinnalle kehitetään syksyn aikana starttipajatoimintaa ja seinättömän työpajatoiminnan vaihtoehtoja on tavoitteena laajentaa. Nuorella saattaa olla takana esimerkiksi keskeytyneet opinnot, epäselvät tulevaisuuden mietteet tai haastava elämäntilanne. Matalan kynnyksen starttipaja voi toimia ponnahduslautana tulevaan’’.
Pajapalvelut on suunnattu 17−29-vuotiaille koulutuksen ja työelämän ulkopuolella oleville Inarin kuntalaisille
Starttipajalla tavoitteina on nuorten arjenhallinnan tukeminen, voimavarojen löytäminen, omien vahvuuksien tunnistaminen sekä lopulta oman jatkopolun hahmottaminen yhdessä ohjaajan kanssa.
’’Starttipaja tulee olemaan yhdistelmä sekä yksilö- että ryhmämuotoista toimintaa. Tutustumiskäynnin myötä laadimme yhdessä nuoren kanssa yksilöllisen suunnitelman pajoille osallistumisesta.’’
Starttipajalla toiminta vaihtelee ryhmän kanssa toteutettavista toiminnallisista aktiviteeteista yksilömuotoiseen vahvuus- ja voimavaratyöskentelyyn. Teemoina esimerkiksi terveys, luonto, arjen rytmi, sosiaaliset taidot, ruoanlaitto ja muut kodin toiminnot, itsenäistyminen, opiskelu ja työelämä. Pajalla nuoret osallistuvat itse vahvasti myös toiminnan sisällön suunnitteluun ja aktiviteetit voivat toteutua niin pajalla kuin sen ulkopuolellakin. Tutustumiskäynnit oppilaitoksiin ja työpaikoille sekä retket lähiluontoon ovat tyypillistä starttipajatoimintaa, joilla vahvistetaan nuorten sosiaalisia taitoja sekä psyykkistä toimintakykyä.
Seinätön työpajatoiminta on työpaikoilla paikallisissa yrityksissä tapahtuvaa oppimista. Seinättömään työpajaan voi ohjautua jatkossa esimerkiksi starttivalmennuksen jälkeen, kun ajatukset omasta tulevaisuudesta ovat alkaneet kirkastua. Tällöin kiinnostavalta tuntuvaa työtä voi lähteä tuetusti kokeilemaan, jonka myötä kynnys palkkatyön tai koulutuksen hakemiseen madaltuu.
’’Seinätöntä työpajatoimintaa on toteutettu jo jonkin verran kunnan omissa paikoissa, kuten nuorisotoimessa ja varhaiskasvatuksessa. Nyt vaihtoehtoja nuorille halutaan lisää ja siksi katseet kääntyvät myös alueen yrittäjien sekä kolmannen sektorin toimijoiden suuntaan’’, taustoittaa Maunula.
Yhtenä työpajamuotona toimii edelleen myös vanha tuttu Viestintäpaja media-alasta kiinnostuneille. Viestintäpajalla toteutetaan erilaisia kuvaustöitä kuten henkilökuvia, yritysten mainoskuvia, tilaisuuksien videointeja ja tapahtumakuvauksia sekä tilauksesta myös esimerkiksi käsikirjoituksia mainosvideoihin. Viestintäpajan kautta pyörii myös nettiradiona toimiva Radio Inari.
Vaihtoehtoja siis löytyy ja palvelupolku muodostetaan jokaiselle nuorelle yksilöllisesti. Pajoilla ollaan pääsääntöisesti päiväaikaan klo 10.00−14.00. Jokaiselle nuorelle räätälöidään oma viikko-ohjelma työkokeilun, palkkatuetun työn tai kuntouttavan työtoiminnan kautta. Pajatyöskentely perustuu aina sopimukseen ja on tavoitteellista, tähdäten nuorten koulutus- ja työmarkkina-aseman vahvistamiseen.
Starttipajan ja seinättömän työpajatoiminnan kehittämisestä ja toiminnasta vastaa vastaava työpajaohjaaja Iira Maunula, viestintäpajalla työpajaohjaajana jatkaa Tero Titoff. Pajat toimivat tiiviissä yhteistyössä etsivän nuorisotyön kanssa. Uusien pajojen on tarkoitus käynnistyä loppusyksystä 2024. Syksystä alkaen kaikkien kolmen pajan yhteisnimeksi tulee Inarin kunnan nuorten työpajatoiminta.
Tukea on saatavilla ja sitä kannattaa hyödyntää
Nuorten työpajatoimintaan voi ohjautua esimerkiksi etsivän nuorisotyön, oppilaitosten tai TE-toimiston kautta. Nuori voi olla myös suoraan yhteydessä soittamalla, viesteillä, sähköpostilla tai WhatsAppin kautta. Pajalle saa tulla myös ilman erillistä ilmoitusta, työntekijät ovat paikalla pääsääntöisesti arkena klo 9−15.
Suurin osa nuorista löytää etsivän nuorisotyön ja pajatoiminnan pariin ihan perinteisesti puskaradion kautta. Nuoret soittavat suoraan tai hakeutuvat juttusille kaverin kanssa.
Haluamme kannustaa myös nuoren lähipiiriä olemaan yhteydessä, mikäli nuoren itsenäistyminen tai matka työelämään pohdituttaa. Pajatoimintahan on hyvä ja rahallisesti kannattava vaihtoehto nuorelle, joka syystä tai toisesta on jäänyt koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle. Pajatoiminta on työllistymistä edistävää palvelua, joten nuori saa toimintaan osallistumisesta työttömyysetuuden ja korotusosat täysimääräisenä.”, kertoo kunnan etsivä nuorisotyöntekijä Topi Alasuutari.
Lähdetään yhdessä tukemaan paikallisia nuoria − etsimme kumppaneita nuorten matkalle mukaan
Tarjotaksemme mahdollisimman kattavasti vaihtoehtoja nuorille, kuulisimme mielellämme paikallisista työnantajista, yrityksistä ja yhdistyksistä, jotka ovat kiinnostuneita nuorten työkokeilusta tai palkkatukityöllistämisestä. Järjestämme loppusyksystä myös tapaamisen, johon kutsumme alueen toimijoita kuulemaan ja keskustelemaan aiheesta. Tiedotamme tilaisuudesta syksyllä lisää. Nuorten työpajaan voi olla yhteydessä jo aiemmin. Kerromme mielellään aiheesta lisää. Nuorten työpajatoiminta ja etsivä nuorisotyö sijaitsevat Ivalon Monitoimitalo Kuulaassa Rantatie 10, 2. kerros 99800 Ivalo.Lisätietoa
Nuorten työpajatoiminta Inari
- vastaava työpajaohjaaja Iira Maunula, puh. 040 7232 738
- työpajaohjaaja Tero Titoff, puh. 040 0591 411
Etsivä nuorisotyö
- etsivä nuorisotyöntekijä Topi Alasuutari, puh. 040 0239 535