Oummu rââst raaj - Inarin ja Etelä-Varangin kunnat vetävät rajat ylittävää hanketta koltansaamen kielen ja kulttuurin elvyttämiseksi
20.12.2024
Inarin ja Etelä-Varangin kunnat ovat käynnistäneet yhteishankkeen Oummu rââst raaj – People cross the borders, jota rahoittaa Interreg Aurora Sápmi -ohjelma. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa koltansaamen kieltä ja kulttuuria molemmin puolin rajaa. Tämän kahden vuoden hankkeen tavoitteena on yhteisen kieli- ja kulttuuriympäristön luominen Norjassa ja Suomessa asuville kolttasaamelaisille.
Marraskuun lopussa NIBIO Svanhovd kongressikeskuksessa Svanvikissa järjestetyssä hankkeen aloitusseminaarissa oli mukana yli 30 kolttasaamelaisen yhteisön asiantuntijaa ja edustajaa sekä paikan päällä että verkossa.
Koltansaame on Unescon uhanalaisten kielten listalla ja sen asema on vakavasti uhanalainen sekä Suomessa, Norjassa että Venäjällä. Koltansaamen kielenpuhujien kokonaismäärä on pieni. Tromssan yliopiston apulaisprofessorin Torkel Rasmussenin seminaarissa esittelemän tutkimuksen mukaan Norjassa on noin 400 kolttasaamelaista, joista vain noin 10-12 puhuu koltansaamea. Suomessa kolttasaamelaisia on noin 600–700 henkeä ja arviolta 300 kielenpuhujaa. Puhujamäärän lisääminen on elintärkeää kielen säilyttämiseksi elävänä kielenä.
Viime vuosina kolttasaamelaisessa yhteisössä on herännyt kasvavaa kiinnostusta oman kielen ja kulttuurin elvyttämiseen. Suomessa kielen ja kulttuurin elvytyksen suhteen ollaan huomattavasti pidemmällä kuin Norjassa, jossa elvytystoimet ovat vielä lapsenkengissään. "Rajat ylittävä yhteistyö Norjan ja Suomen välillä on tärkeää kolttasaamelaiselle yhteistyölle", korostaa projektipäällikkö Mari Gauriloff. "Olemme yksi kansa, jolla on yhteinen kulttuuri, perinteet, kieli ja identiteetti."
Maren Storslett Norjan saamelaiskäräjiltä sanoi seminaariesityksessään, että koltansaamella ei ole virallista asemaa Norjassa, toisin kuin Suomessa. Norjan saamelaiskäräjät on hyväksynyt koltansaamen yhdeksi viralliseksi kielekseen, mutta kielen elvyttämiseksi eläväksi kieleksi tarvitaan vielä paljon työtä. Oummu rââst raaj -hanke toivoo koltansaamen kielen aseman virallistamista Norjassa. Kielen perustuslaillinen asema takaisi sen, että kolttasaamelaisilla olisi oikeus ylläpitää ja kehittää omaa kieltään ja kulttuuriaan ja Norjan valtiolla olisi velvollisuus toteuttaa ja edistää kolttasaamelaisten kiellellisiä oikeuksia. Vuodesta 1992 lähtien saamen kieli on ollut Suomessa virallisen kielen asemassa saamelaisten kotiseutualueella.
Oummu rââst raaj – People cross the borders -hankkeen pääkumppanit ovat Inarin ja ja Etelä-Varangin kunnat. Projektikumppanina toimii Ä’vv kolttasaamelainen museo ja hankkeeseen liittyvinä kumppaneina Norjan ja Suomen saamelaiskäräjät, Saamen kielikaltio, Tromssan yliopisto, Oulun yliopiston Giellagas-instituutti, Saamelaisalueen koulutuskeskus, Norrõs kolttasaamelainen yhdistys, Kolttien kyläkokous ja Kolttakulttuurisäätiö. Lisäksi hankkeessa tehdään laajaa yhteistyötä paikallisten organisaatioiden kanssa molempien kuntien alueella.
Etelä-Varangin kunnan kulttuuri- ja vapaa-ajan osaston päällikkö Harald Sørensen uskoo, että paikallisen tiedon ja osaamisen laajempi hyödyntäminen on erityisen tärkeää kolttasaamelaisen kulttuurin elvyttämisessä. Siksi Pikene på Broen, Etelä-Varangin kulttuurikoulu, Pasvikin kansanopisto, Tromssan yliopisto ja Norjan Barents-sihteeristö on kutsuttu mukaan hankkeen verkostoon.
Maria Dianova, Oummu rââst raaj – People cross the borders -hankkeen projektipäällikkö aloitti työssään joulukuun alussa Etelä-Varangin kunnassa. Samaan aikaan aloitti Inarin kunnassa hanketyöntekijänä Joni Gauriloff. Inarin kunnan projektipäällikkönä aloitti Mari Gauriloff jo aiemmin syksyllä. Oummu rââst raaj -hankkeen tiimi on näiden viimeisten nimitysten myötä valmis ja tekee jo täysillä työtä hankkeen onnistumiseksi. ”Koltansaamen kielen ja kulttuurin elvyttäminen on erittäin tärkeä hanke, jolla voi olla suuri vaikutus paikalliseen yhteisöön”, Maria Dianova sanoo. ”Kannustamme kaikkia kiinnostuneita tulemaan mukaan koltansaamen kielikahvilatoimintaan, osallistumaan rajat ylittävälle retkille ja hankkeen kursseille oppimaan lisää kolttasaamelaisesta kulttuurista.”
Hankkeessa toteutetaan uusia ja mielenkiintoisia tapoja elvyttää koltansaamen kieltä ja kulttuuria, kuten etäopetuksena järjestettävä koltansaamen kielikurssi, jonka toteuttaa Saamelaisalueen koulutuskeskus. Ensi kesänä järjestetään myös ensimmäinen kesäleiri yhteisön jäsenille, seuraava talvella 2025–2026 ja kolmas leiri kesällä 2026. Lisäksi tehdään retkiä Suomen puolen koltta-alueelle ja Inariin, tutustutaan kolttasaamelaiseen yhteisöön ja saamelaiskulttuurin tarjontaan. Yhteistyötä tehdään myös kirkkoniemeläisen kuraattorikollektiivin Pikene på Broenin kanssa, tässä muutamia aktiviteetteja hankkeen suunnitelmista.
Seuraava hankkeen tapahtuma järjestetään Kirkkoniemessä 20. helmikuuta Kirkkoniemen kirjastossa. Silloin lanseerataan koltansaamen kielikahvilatoiminta ja julkaistaan hankkeen videosarjan ”To be a Skolt Saami” ensimmäinen elokuva. Tapahtuman jälkeen osallistutaan Barents Spektakel -festivaalin avajaisiin kirjaston edessä olevalla aukiolla. Laita tapahtuma kalenteriin jo nyt ja nähdään Kirkkoniemessä helmikuussa.
Hankkeen työntekijät ovat tavattavissa myös 24.–45. tammikuuta Skábmagovat-festivaaleilla Inarissa. Tervetuloa keskustelemaan kanssamme ja tutustumaan hankkeen vetäjiin.
Lisätietoa hankkeesta (englanniksi): Interreg Auroran verkkosivulla
Kuvassa: Hankkeen työntekijät Mari Gauriloff, Joni Gauriloff ja Maria Dianova.
Lisätietoja:
Mari Gauriloff
People Cross The Borders -hankkeen projektipäällikkö
Inarin kunta
mari.gauriloff@inari.fi
p. 040 5793056